
Verbeterde Zorgpaden Acute Thuiszorg Rijnmond: meer aandacht voor inhoudelijke zorg
De Zorgpaden om Acute Thuiszorg Rijnmond in te zetten, zijn vernieuwd. Hierdoor kunnen zorgorganisaties nog beter bepalen of inzet door Acute Thuiszorg nodig is. De vernieuwing is vooral een inhoudelijke aanvulling, gebaseerd op praktijkervaringen. Aan de bestaande Zorgpaden zijn namelijk aandachtspunten, in- en exclusiecriteria toegevoegd.
Door de Zorgpaden werken diverse organisaties intensief met elkaar samen: Spoedzorg Rotterdam (een samenwerkings-verband tussen Aafje, Lelie Zorggroep, Laurens en Humanitas), Spoedzorg Drechtsteden, Careyn en Huisartsenposten Rijnmond. Daardoor kunnen zij passende zorg goed op elkaar laten aansluiten.
Dagelijks gebruiken medewerkers van huisartsenspoedposten de Zorgpaden Acute Thuiszorg Rijnmond om patiënten goede zorg te bieden.
De uitvoering is mogelijk dankzij de samenwerking door de zorgorganisaties.
In 2024 zijn de verpleegkundigen van de Acute Thuiszorg bijna duizend keer ingezet door de huisartsenspoedposten (HAP). Zij gaan op verzoek van de HAP langs bij de patiënt, waardoor de huisarts op de spoedpost kan blijven om daar patiënten te helpen.

Verbetering
De samenwerkende zorgorganisaties zijn gericht op de continue ontwikkeling van de Acute Thuiszorg. Daaruit is onder meer deze verbeterslag van de zorgpaden gekomen.
Anja Bravenboer, manager specialistische zorg bij Careyn: ‘We blijven met elkaar de zorgpaden steeds verbeteren op basis van ervaringen. Verder gaan we onderzoeken of we nieuwe zorgpaden kunnen ontwikkelen en willen we inzetten op nog meer bekendheid bij de huisartsen en triagisten. Zo houden we het werk zowel voor de huisartsenspoedposten, als voor de Acute Thuiszorg uitdagend en werkbaar.’
Effectief helpen
‘Wij zijn er niet alleen voor de patiënt, maar ook om andere zorgprofessionals te ondersteunen en te ontlasten’, vertelt Anileidy Castillo Fermin, verpleegkundige bij Spoedzorg Rotterdam. ‘Soms is er direct medische expertise nodig, maar niet altijd een huisarts of ambulance. In zulke gevallen kunnen wij veel betekenen. Het zorgt ervoor dat patiënten sneller en effectiever geholpen worden.’
Hannan Bouzariouh, huisarts en medisch manager bij Huisartsenposten Rijnmond beaamt dat: ‘Tijdens een dienst op de huisartsenspoedpost is het mijn verantwoordelijkheid om patiënten goed te helpen door de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgverlener te laten verlenen. De Acute Thuiszorg speelt hierin een belangrijke rol. Voor een aantal handelingen hoeft een huisarts geen visite meer te rijden, want dan neemt een verpleegkundige de zorg over. Dat betekent minder wachttijd voor patiënten die op de HAP komen. Bovendien hoeven patiënten thuis minder lang te wachten op een visite, omdat bij ons altijd de kans bestaat dat er een patiënt met meer urgentie tussendoor komt.’
