Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112
Terug naar nieuwsoverzicht

Mogelijke sluiting Huisartsen(satelliet)post Erasmus MC

20 okt. 2023

Huisartsenposten Rijnmond heeft het voornemen om de kleine Huisartsenpost in het Erasmus MC per 1 februari 2024 te sluiten. Bezoekers die spoedzorg nodig hebben, kunnen dan terecht bij één van de andere huisartsenposten, waaronder de nabijgelegen post Noord in het Franciscus Gasthuis.

Het openhouden van deze huisartsenpost vraagt inzet van schaarse mensen en zet ook de toekomst van de acute zorgverlening onder druk. Huisartsen op de huisartsenpost in het Erasmus MC zien tijdens de avonduren en weekenddagen, mensen die zich zelf melden op de SEH, maar die geen medisch specialistische zorg nodig hebben. De zorg voor deze groep mensen is ook op een andere wijze veilig te leveren.
Een klein deel van de bezoekers aan de huisartsenpost in het Erasmus MC is (sociaal)kwetsbaar. Voor hen kan een extra reis naar een andere huisartsenpost risico’s met zich mee brengen. Voor deze groep zijn al met het Erasmus MC aanvullende afspraken gemaakt.

Huisartsenzorg waarborgen

Huisartsen ervaren in het hele land een hoge werkdruk en het is voor praktijkhouders een grote uitdaging om naast de drukke dagzorg alle avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW) in te vullen. Het goed organiseren van acute (huisartsen)zorg is dan ook essentieel om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van huisartsenzorg overdag en acute huisartsenzorg in ANW-uren voor iedereen te kunnen borgen.

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, heeft Huisartsenposten Rijnmond onder meer kritisch gekeken naar de zelfverwijzers die zich bij de huisartsenpost in het Erasmus MC melden. Samen met de betrokken huisartsen, het SEH-management en bestuur van het Erasmus MC is onderzocht welke meerwaarde deze huisartsenpost heeft en welke gevolgen een eventuele sluiting.

De verwachting is dat Huisartsenposten Rijnmond in december het definitieve besluit neemt. Dit besluit volgt na advies van onder meer Coöperatieve Huisartsenposten Rijnmond U.A. (vertegenwoordiging van alle aangesloten huisartsen regio Rijnmond).

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden