Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112
Terug naar nieuwsoverzicht

Coöperatiebestuur Huisartsenposten Rijnmond over de sluiting Huisartsenpost Erasmus MC

31 okt. 2023

In de media is recent ophef ontstaan over de voorgenomen sluiting van de satellietpost van Huisartsenposten Rijnmond in het Erasmus MC.
Deze satellietpost is begonnen als pilot in 2016, op verzoek van het Erasmus MC. In die tijd sloot het Havenziekenhuis en vreesde men grote toeloop van patiënten op de SEH van het Erasmus MC.

Het betreft geen reguliere huisartsenpost, maar valt als satellietpost in het verzorgingsgebied van Huisartsenpost Rotterdam Noord, dat gezamenlijk met de drie andere huisartsenposten in de regio (Rotterdam Zuid, Spijkenisse, IJsselland) de Huisartsenposten Rijnmond vormt. Iedere inwoner van de regio heeft hierdoor op korte afstand een huisartsenpost ter beschikking.

De satellietpost in het Erasmus MC is beperkt open: doordeweeks in de avonduren van 18.00 tot 23.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 23.00 uur. Er vindt geen triage plaats, er is geen mogelijkheid tot telefonische (zelfzorg)adviezen, er is geen visite-auto.

Van een forse toename van patiënten, zoals in 2016 mogelijk werd verwacht, is nooit sprake geweest. De huisarts daar ziet nog geen 2 patiënten per uur. Van die patiënten is slechts een zeer klein gedeelte kwetsbaar (5 op de 100). Nog minder mensen zijn ernstig ziek.

Deze mensen kunnen beter overdag geholpen worden bij hun eigen huisarts, en zo nodig op één van de andere huisartsenposten. In echte nood blijft de spoedeisende hulp 24 uur per dag beschikbaar, ook na de voorgenomen sluiting. Deze zorg blijft gelijk aan de huidige situatie buiten de openingsuren van de satellietpost.

In heel Nederland is een tekort aan zorgpersoneel en lopen de kosten voor de zorg hard op. Laten we dan eerlijk zijn en de zorgverleners inzetten waar ze het hardst nodig zijn. Daardoor blijven er meer huisartsen beschikbaar voor de zorg overdag, en kan op de andere huisartsenposten voor iedere patiënt goede, veilige en adequate zorg geleverd worden met voldoende personeel.

Huisartsenposten Rijnmond is een organisatie van en voor 550 huisartsen in de regio Rijnmond. Deze huisartsen worden vertegenwoordigd door het coöperatiebestuur met vijf gekozen huisartsen.

Uiteindelijk moet het coöperatiebestuur goedkeuring verlenen alvorens, later deze maand, een definitief besluit kan worden genomen. Vooruitlopend op dit definitieve besluit heeft het coöperatiebestuur gemeend bovenstaand standpunt en zienswijze te communiceren.

Zie ook het LinkedIn bericht van Colinda Hofman en David Oei.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden